Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Upp till kamp emot kvalen

Nu har vi kommit till reservdelslagret! Här finns det grejjer, vill jag lova.  Vi har oftast reservdelar på lager, ni ser ju själva genom nätet hur mycket det finns. I rummet därinne, det som är inbyggt, där sitter verkmästar’n. Han är visst ute på något ärende nu, det är skönt. Då kan vi ta det lugnt ett tag. Nu har vi ju en bra verkmästare, men det har varit lite si och så med det genom åren. Jag är med i facket och en dag hittade jag några gamla fackföreningsprotokoll – det var spännande läsning vill jag lova. Där fanns det några berättelser om vad verkmästarna kunde ställa till med…

Vår fackavdelning i Norrtälje heter Metall 82. Den bildades år 1899 av Pythagoras arbetare, faktiskt, bara några månader efter att de börjat arbeta åt Pythagoras. Föreningen bestod av 19 medlemmar och kontingenten, eller avgiften, bestämdes till 25 öre/medlem/månad.

Den första striden kom år 1900, då ledningen ville sänka ackordspriserna. Det lyckades facket avstyra. Och sen var det en strejk år 1902 som varade i en månad! Inte så konstigt att de strejkade då  – ledningen ville både sänka lönerna och förlänga arbetstiden! Genom åren har det varit många strejker här, och några lockouter också. Oftast har det varit diskussioner om löner och ledighet. Nuförtiden är det ju lag på att alla ska ha två veckors semester – den kom 1938 – men förr hade man ju bara några dagar ledigt runt midsommar. Jag såg i de gamla protokollen att år 1917 fick de gifta arbetarna en veckas betald ledighet. De som var ogifta fick bara halva lönen under ledigheten!

Ibland är det diskussioner om mindre saker i klubben, som utlåning av verktyg eller klosetternas hygien! Kylan är en annan fråga som återkommer. Man kan få värma maskinerna med blåslampa för att kunna starta dem eftersom de frusit fast under natten. Det har alltid varit kallt i fabriken om vintrarna. Då klär jag mig i ett par tröjor, byxor, overall, mössa och pjäxor när jag jobbar! Värmesystemet hjälper inte mycket. Det kallas aerotemperasystem, ni kan se fläktarna som hänger i taket. Man eldar i en panna och så kommer värmen ut genom fläktarna. Men värmen stiger mest uppåt och så blir det kondens som fryser till is som man måste klättra upp till taket och knacka bort…och gunåde den som knackar hål i taket. Då blir det ett herrans liv.

Det har varit lite lugnare fackligt de senaste åren, men det är ju inte så konstigt eftersom det har varit krig i världen. Visst kan det vara livlig debatt om fackliga frågor här vid maskinerna innan vi börjar jobba på mornarna, men … oj, titta, nu kommer verkmästar’n tillbaks. Kom så går vi vidare!