Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Evenemang

Det händer mycket roligt på Pythagoras, både i vår egen och andras regi. Vi uppdaterar den här sidan med jämna mellanrum, men för att vara riktigt säker på att alltid få aktuell information är du välkommen att gilla oss på Facebook:

https://www.facebook.com/pythagorasindustrimuseum/ och https://www.facebook.com/KulFabriken/   

25 november kl 12- ca 15: Gammalt blir som nytt! Ett reparationskafé. Har du trasiga saker hemma som du inte vet hur du ska laga eller kanske saknar verktyg till? Cykel, brödrost eller något annat? Har du vintageplagg som du inte vet hur du ska sköta eller fläckar som inte går bort? Kanske har ditt favoritporslin gått sönder och du vill laga det som i Japan, där man istället för att dölja en skada lyfter fram den genom kintsugi-metoden? På reparationskaféet finns ”jourhavande reparationsrådgivare” som kan ge goda råd och vägledning, verktyg och symaskin att låna på platsen. Kaféets besökare hjälper också varandra med tips och trix. I kaféet finns kaffe, té och godsaker. Det är roligt, ekonomiskt, kreativt och klimatmässigt hållbart att ta tillvara på sina saker och ge dem nytt liv! Fri entré.

Pepparkakshustävling! Tema: Mitt favorithus.  Det är äntligen dags att komma i julstämning med doft av kanel, nejlika och ingefära. Var med i vår pepparkakshustävling! Under julmarknaden den 10 december ställer vi ut alla tävlingsbidrag och besökarna får rösta på det som tilltalar dem mest. Baka ett eget hus eller skapa med familjen, skolan eller kompisar. Vi ser fram emot bidrag från både stora och små! Fina priser utlovas. Det är bara att kavla upp ärmarna och börja baka!
Låt kreativiteten flöda men tänk på att:
– Allt material ska vara ätbart
– Maxmått: B40 cm, H40 cm, D40 cm
– Huset monteras på en bottenplatta max 40 cm*40 cm
INLÄMNING perioden 4-7 december mellan kl 12-16 (eller e ök men senast 7 december). Mejla gärna info@pythagorasmuseum.se eller ring 0176-100 50 och meddela i förväg att du kommer och lämnar ditt hus.

10 december kl 11-15: Julmarknad.  
Vår uppskattade och annorlunda julmarknad äger rum den andra advent. Bland maskiner och motorer inne i fabriken kan besökarna botanisera bland lokalt producerat livsmedel, rökt fisk, stickat, träslöjd, luffarslöjd, smycken, böcker, fårskinn, granrishantverk och mycket mera! Under dagen kan barnen lämna önskelista till tomten (och ett tursamt barn kan vinna en önskad julklapp som skickas hem så småningom). På gården kan du se en smed i arbete, sitta en stund vid brinnande eldkorgar, köpa varmkorv och brända mandlar. Arbetarhemmet sjuder av liv då det lagas något gott på spisen av arbetarfrun. I det gamla affärskontoret kan du titta på tävlingsbidragen i vår pepparkakshustävling och rösta på din favorit. Och inte minst: våra efterfrågade köttbullemackor och annat gott fikabröd finns förstås i charmiga Kafé Smedjan. Välkomna!

OCH DET HÄR HAR DU MISSAT… MEN DET KANSKE KOMMER IGEN, SÅ FORTSÄTT ATT HÅLLA UTKIK HÄR!

25 februari, 25 mars och 29 april kl 9.30: Melodikryssfrukost i Kafé Smedjan. 
Det är mysigt att lösa Melodikrysset tillsammans! Vi börjar morgonen med god frukostbuffé och sedan lyssnar vi på Melodikrysset. Kryss och pennor finns på plats. Arr: KulFabriken/Pythagoras Vänner. Har du frågor om evenemanget? Kontakta vannerna@pythagorasmuseum.se

5 mars kl 15.00: Längtan, drömmar och svarta ballader. En föreställning om Dan Andersson. 
Musik och berättarkafé med Ola Pettersson på sång och gitarr samt Helén Eriksdotter på flöjt. Kaféet öppnar kl 14.00 och serverar smörgåsar och fikabröd. Plats: Kafé Smedjan. Biljetter: 180 kr (inget förköp, så var ute i god tid!). Arr: KulFabriken/Pythagoras Vänner.

7 juni kl 12: Invigning av utställningen ”Människorna som var Pythagoras. Genier, knäppgökar och vanligt folk.” 
 I fabrikens historia finns många spännande levnadsöden – entreprenörer, innovatörer, alkemister, bigamister och helt vanligt folk som tillsammans bildar den brokiga väv som blev Motorfabriken Pythagoras. Utställningen invigs av kultur- och fritidsnämndens ordförande Nicklas Salmin. Vi bjuder på enkel soppa och tilltugg.  

11 juni kl 11-15: Bakluckeloppis på fabriksgården.
Fynda prylar och ge oanvända föremål nytt liv! Kafé Smedjan och museet är extraöppet under hela loppisen.
Vill du boka plats? Platsen kostar 100 kr, vill du hyra ett bord också blir det 150 kr för hela paketet. Boka din plats genom Micke tel 073-140 91 16 efter kl 17 på dagarna. Arr KulFabriken/Pythagoras Vänner

 12 juli kl 18.00: Pythagoras Roots. 
Årets upplaga av musikfestivalen Pythagoras Roots bjuder på fantastiskt fina band och inleds med två band från Norrtälje – Shelter Boys och Sixpack Holiday. Nästa artist, Kassi Valazza från Portland, Oregon, bjuder på musik som berättar historier från mörka vilda västern med sin vackra country med psykedeliska influenser. Kvällen avslutas med stjärnskottet på americanahimlen Jesper Lindell & His Band. Jesper och hans musik har beskrivits som en Van Morrison backad av The Band. Under kvällen säljer Happy Shitty Day mat, öl och vin.
Insläpp från 18.00. Biljettköp på tickster. Samarr KulFabriken och Rootsy Music. 

10 augusti kl 18: ”Den inbillade sjuke” med Kulleteatern. 
Duktiga Kulleteatern spelar sommarteater i 1600-talskostym med Moliéres klassiker ”Den inbillade sjuke” på fabriksgården. Det är en klassisk komedi om familjelivets och hypokondrins glädjeämnen i färgsprakande farstempo. Biljetter förköps på kulleteatern.se eller köps på plats.

25 och 26 augusti: Månegarm Open Air. 
Under helgen byter museet skepnad och blir plats för musikfestivalen Månegarm Open Air. Mer information om festivalen finns på www.manegarmopenair.se. Biljetter säljs på tickster. Arr: Månegarm.

9 september kl 11.00-15.00: Pythagorasdagen.  
Hela Pythagoras lever upp och gårdsplanen fylls med aktivitet. Tändkulemotorer dunkar i alla hörn och i vaktmästarbostaden finns vaktmästarfrun på plats. Kafé Smedjan serverar som vanligt gott fika. Entréavgift. Arr: Pythagoras Vänner.

25 oktober kl 16- ca 20: Gammalt blir som nytt! Ett reparationskafé. Har du trasiga saker hemma som du inte vet hur du ska laga eller kanske saknar verktyg till? Cykel, brödrost eller något annat? Har du vintageplagg som du inte vet hur du ska sköta eller fläckar som inte går bort? Kanske har ditt favoritporslin gått sönder och du vill laga det som i Japan, där man istället för att dölja en skada lyfter fram den genom kintsugi-metoden? På reparationskaféet finns ”jourhavande reparationsrådgivare” som kan ge goda råd och vägledning, verktyg och symaskin att låna på platsen. Kaféets besökare hjälper också varandra med tips och trix. I kaféet finns kaffe, té och godsaker. Det är roligt, ekonomiskt, kreativt och klimatmässigt hållbart att ta tillvara på sina saker och ge dem nytt liv! Fri entré.

Vi har förlagt reparationskaféet under Norrtälje Naturskyddsförenings Klimatgrupps klimatvecka för att vara med och uppmärksamma hållbarhetsfrågor extra. Läs mer om klimatgruppens program Från ord till handling på deras hemsida.

31 oktober och 1 november kl 11-12: Höstlovsexperiment: Magi eller vetenskap? Gör något kul under höstlovet! Vi experimenterar, diskuterar och pysslar tillsammans. Passar nyfikna barn ca 6-12 år. Pris: 100 kr, inklusive entré till museet. Föranmälan till info@pythagorasmuseum.se Uppge till vilket datum du anmäler barnet/barnen, antal anmälda barn samt namn och telefonnummer på ansvarig vuxen. Begränsat antal platser. Välkomna!

31 oktober-4 november kl 12-16: Höstlovsöppet på museet! Kom och lek i Barnens Pythagoras, gå på spökjakt i museet och fika en stund i Kafé Smedjan. Entré vuxna 110 kr, pensionärer och studenter 100 kr, barn som har fyllt 4 år 70 kr.