Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Evenemang

Det händer mycket roligt på Pythagoras, både i vår egen och andras regi. Vi uppdaterar den här sidan med jämna mellanrum, men för att vara riktigt säker på att alltid få aktuell information är du välkommen att gilla oss på Facebook:

https://www.facebook.com/pythagorasindustrimuseum/ och https://www.facebook.com/KulFabriken/   

17 februari, 16 mars och 13 april kl 9.30: Melodikryssfrukost i Kafé Smedjan. 
Det är mysigt att lösa Melodikrysset tillsammans! Vi börjar morgonen med god frukostbuffé och sedan lyssnar vi på Melodikrysset. Kryss och pennor finns på plats. Arr: KulFabriken/Pythagoras Vänner. Har du frågor om evenemanget? Kontakta vannerna@pythagorasmuseum.se

23 mars: Smideskurs på Pythagoras.
Den talangfulla Mathilda Larsson driver ett företag vid namn Birki (ett ord lånat från isländskan som betyder björk). På BIRKI endagskurs smider du din egen silverring! Från 925 sterling silverplåt till färdig ring att bära. Kursen passar både den som testat på silversmide förut och den som aldrig tidigare känt på smidesverktyg eller metallen.
Smideskursen på Pythagoras industrimuseum bjuder på en dag då du tar del av kreativiteten i metallskapandet i en rustik miljö! Utöver de planerade kurstillfällerna lämpar sig en smideskurs på Pythagoras för större sällskap/vänner/företag. Om ni är nyfikna och vill veta mer så besök Instagram: @birkiverkstan. Anmälan görs på Mathildas hemsida: https://birkiverkstan.se/

2 och 3 april kl.11:00: Ägg-xperimentverkstad.
Under påsklovet finns möjlighet för nyfikna barn mellan ca 6 – 12 år att vara med i experimentverkstaden och göra flera experiment med temat ÄGG. Pris: 100 kr, inklusive entré till museet och Barnens Pythagoras. Föranmälan görs till info@pythagorasmuseum.se Uppge till vilket datum du anmäler barnet/barnen, antal anmälda barn samt namn och telefonnummer på ansvarig vuxen. Begränsat antal platser. Välkomna!

2 – 6 april kl. 12:00 – 16:00: Extra öppet under påsklovet
Från tisdag till och med lördag har museet och kafét öppet. Vi har också ordnat med en lite extra aktivitet, ägg-jakt. Leta efter vita ägg (flörtkulor) som ligger lite gömda i fabriken, på gamla kontoret, i vaktmästarbostaden, eller nere i Barnens Pythagoras. När ni hittat ett har ni möjligheten att måla det på riktigt verkstadsvis. Vi har nämligen en målarsvarv för äggen så det blir lite annorlunda jämfört med pensel och vattenfärg. När ni gör detta så har ni också möjlighet att vara med i utlottningen om ett årskort till museet! Varmt välkomna!

5 maj kl 16.30: Musik- och berättarkafé ”Det var en gång ett land… En saga om en svunnen tid.”

Ola Pettersson (sång och gitarr) och Helen Eriksdotter (flöjt och manus) bjuder på en berättelse illustrerad av musik och texter av Gustaf Fröding, Göran Fristorp, Allan Edwall, Lars Forsell, Erik Axel Karlfeldt m fl. Plats: Kafé Smedjan. Kaféet öppnar kl 15.30 med smörgåsar och fikabröd. Pris: 200 kr, biljetter köps i dörr. Info: 070-864 56 69. Arr: KulFabriken/Pythagoras Vänner.

18 maj kl 12: Radiostyrt var det här!
Ett gäng entusiaster, RC-lastbilar, med en passion för radiostyrda ting kommer hit och visar upp sina fordon i Barnens Pythagoras. Fordonen är ofta avbildade av riktiga fordon och nerskalade till skala 1:14 och 1:87. Känslan för detalj är optimal. Det kommer finns möjlighet att få provköra ett fordon.
Både museet och kaféet är förstås också öppna under dagen.

22 maj kl 19.30 (insläpp från kl 19) Musikcafé: H. Self.
Inomhus i Kafé Smedjan vid regn. Utomhus i den vackra försommarkvällen om vädret tillåter.
Henric Hammarbäck har alltid varit country. Som H. Self djupdyker artisten i den amerikanska låtskrivartraditionen, förankrar den i gråslagen svensk vardag och frammanar stora känslospel ur koncist berättande och musikalisk hantverksskicklighet. Men när han nu valt att översätta denna låtskrivar-tradition till svenska är resultatet sensationellt. Låtar som ”Maggie Brown” och ”Tjaboggie” är klockrena och har redan gjort att intresset kring H. Self är rekordstort. Hammarbäcks kvaliteter som låtskrivare har genererat samarbeten med framlyfta akter som David Ritschard och Daniel Hollow, men det är som sin alldeles egen röst som han har sin styrka. Biljetter köps på tickster i mån av plats i dörr. Arr: KulFabriken och Rootsy Music AB.

1 juni kl 12: Tändkulefrossa!
Tändkulehistoriskt nätverk har träff i Norrtälje under några dagar. Den 1 juni gästar de oss på Pythagoras och uppvisningskör olika maskiner och motorer på gårdsplanen. En sällsynt chans att frossa i tändkulemotorer!

11 juni kl 12: Invigning av utställningen Trolla med växter – till mat, medicin och magi.
Varför ska du dricka te på älggräs när du har feber? Varför behöver du droppen i bladvecket på daggkåpan när du ska tillverka guld? Det får du reda på i årets nya utställning i Lilla Förrådet, Trolla med växter – till mat, medicin och magi. Arbetarfamiljen som bodde på Pythagoras under andra världskriget fick trolla med hushållskassan för att få vardagen att gå ihop, liksom många familjer under den tiden. Det var begränsad tillgång till varor och ransonering. För att hitta lösningar lärde man av historien. Med hjälp av gammal kunskap kunde viss mat och mediciner ersättas av växter från täppa, skog och mark. Växter har också alltid förknippats med magiska egenskaper inom folktro och skrock. Du vet väl att den som planterar en fläder vid förstukvisten får ett lyckligt hem? Idag upprepar sig historien. Intresset för självhushåll och prepp är megastort som en följd av lågkonjunkturer och krig i närområdet. Tron på växters magiska kraft lever vidare i new age-rörelsen och nyandlighet. Vi sneglar på historien för lösningar i nutiden. Återigen är det dags att trolla med knäna och använda växter till mat, medicin och magi.

16 juni kl 11-15: Bakluckeloppis på fabriksgården.
Fynda prylar och ge oanvända föremål nytt liv! Kafé Smedjan och museet är extraöppet under hela loppisen.
Vill du boka plats? Platsen kostar 100 kr, vill du hyra ett bord också blir det 150 kr för hela paketet. Boka din plats genom Micke tel 073-140 91 16 efter kl 17 på dagarna. Arr KulFabriken/Pythagoras Vänner

7 juli kl 16:00 Musik- och berättarkafé
Postbref till min kära.
Musikföreställningen, som genomförs av Ola Pettersson – sång och gitarr och Helen Eriksdotter – flöjt och manus, handlar om hur det skrivna brevet kom att betyda så mycket för människor. Om längtan, sorg och glädje. Föreställningen innehåller musik från det svenska musikskatten.
Kafé Smedjan öppnar från 15:00 med smörgåsar och fikabröd. Entré 200 kr. Kontant eller Swish, inget förköp.
Arrangör: Pythagoras vänner.

31 Juli kl 18:00 Konsert med Lisa Miskowsky på fabriksgården.
Platinasäljande Lisa Miskovsky är en av musiksveriges absolut mest folkkära och etablerade artister och låtskrivare med över 200 000 sålda album och otaliga priser och utmärkelser i bagaget. Nu är hon aktuell med nytt material, och för första gången skriver och sjunger hon på svenska!

Varmt välkomna till en härlig utomhuskonsert med Lisa Miskovsky på museets mysiga gårdsplan där lokala restauranger och food trucks kommer ha försäljning av mat och dryck. Området öppnar kl 18.00.
Vid eventuella frågor om konserten får ni gärna höra av er till arrangören: Kontaktuppgifter till arrangören
Biljetter hittar du här:
Arrangör: Larsdotter and friends

4 augusti kl 18:00 Konsert med Mikael Rickfors på fabriksgården.
Mikael Rickfors är ett legendariskt namn inom svensk pop/rock. Inte bara för hans roll som sångare i The Hollies på sjuttiotalet, eller hans klassiska åttiotals hymn ”Vingar för Pengarna”, utan som en av landets bästa rocksångare någonsin. Grovt med ett otroligt tonomfång, Mikaels röst har blivit jämförd med de bästa.

Den 4 augusti spelar han både nya och gamla klassiker tillsammans med sångerskan Louise Raeder och gitarristen Jonathan Stenson på Pythagoras Industrimuseeums gårdsplan. Lokala restauranger och food trucks har försäljning av mat och dryck på området. Området öppnar kl 18.00.Varmt välkomna till en underbar kväll!
Vid eventuella frågor om konserten får ni gärna höra av er till arrangören: Kontaktuppgifter till arrangören
Biljetter finns att köpa via länken: Klicka här
Arrangör: Larsdotter and friends

23 och 24 augusti: Månegarm Open Air. 
Under helgen byter museet skepnad och blir plats för musikfestivalen Månegarm Open Air. Mer information om festivalen finns på www.manegarmopenair.se. Biljetter hittar du här. Arr: Månegarm.

Preliminärt 7 september kl 11.00-15.00: Pythagorasdagen.  
Hela Pythagoras lever upp och gårdsplanen fylls med aktivitet. Tändkulemotorer dunkar i alla hörn och i vaktmästarbostaden finns vaktmästarfrun på plats. Kafé Smedjan serverar som vanligt gott fika. Entréavgift. Arr: Pythagoras Vänner.

27 november kl 19: Norrtäljebildspel av Curt Lundblad.
Norrtäljekännarens urval av bilder med hans egna kommentarer. Plats: Kafé Smedjan. Entréavgift 50 kr. Arr: Roslagens fornminnes- och hembygdsförening.

Pepparkakshustävling! Tema: Mitt favorithus.  Det är äntligen dags att komma i julstämning med doft av kanel, nejlika och ingefära. Var med i vår pepparkakshustävling! Under julmarknaden den 8 december ställer vi ut alla tävlingsbidrag och besökarna får rösta på det som tilltalar dem mest. Baka ett eget hus eller skapa med familjen, skolan eller kompisar. Vi ser fram emot bidrag från både stora och små! Fina priser utlovas. Det är bara att kavla upp ärmarna och börja baka!
Låt kreativiteten flöda men tänk på att:
– Allt material ska vara ätbart
– Maxmått: B40 cm, H40 cm, D40 cm
– Huset monteras på en bottenplatta max 40 cm*40 cm
INLÄMNING perioden 2-5 december mellan kl 12-16 (eller e ök men senast 6 december). Mejla gärna info@pythagorasmuseum.se eller ring 0176-100 50 och meddela i förväg att du kommer och lämnar ditt hus.

8 december kl 11-15: Julmarknad.  
Vår uppskattade och annorlunda julmarknad äger rum den andra advent. Bland maskiner och motorer inne i fabriken kan besökarna botanisera bland lokalt producerat livsmedel, rökt fisk, stickat, träslöjd, luffarslöjd, smycken, böcker, fårskinn, granrishantverk och mycket mera! Under dagen kan barnen lämna önskelista till tomten (och ett tursamt barn kan vinna en önskad julklapp som skickas hem så småningom). På gården kan du se en smed i arbete, sitta en stund vid brinnande eldkorgar, köpa varmkorv och brända mandlar. Arbetarhemmet sjuder av liv då det lagas något gott på spisen av arbetarfrun. I det gamla affärskontoret kan du titta på tävlingsbidragen i vår pepparkakshustävling och rösta på din favorit. Och inte minst: våra efterfrågade köttbullemackor och annat gott fikabröd finns förstås i charmiga Kafé Smedjan. Välkomna!

Det här hände år 2023!

25 februari, 25 mars och 29 april kl 9.30: Melodikryssfrukost i Kafé Smedjan. 
Det är mysigt att lösa Melodikrysset tillsammans! Vi börjar morgonen med god frukostbuffé och sedan lyssnar vi på Melodikrysset. Kryss och pennor finns på plats. Arr: KulFabriken/Pythagoras Vänner. Har du frågor om evenemanget? Kontakta vannerna@pythagorasmuseum.se

5 mars kl 15.00: Längtan, drömmar och svarta ballader. En föreställning om Dan Andersson. 
Musik och berättarkafé med Ola Pettersson på sång och gitarr samt Helén Eriksdotter på flöjt. Kaféet öppnar kl 14.00 och serverar smörgåsar och fikabröd. Plats: Kafé Smedjan. Biljetter: 180 kr (inget förköp, så var ute i god tid!). Arr: KulFabriken/Pythagoras Vänner.

7 juni kl 12: Invigning av utställningen ”Människorna som var Pythagoras. Genier, knäppgökar och vanligt folk.” 
 I fabrikens historia finns många spännande levnadsöden – entreprenörer, innovatörer, alkemister, bigamister och helt vanligt folk som tillsammans bildar den brokiga väv som blev Motorfabriken Pythagoras. Utställningen invigs av kultur- och fritidsnämndens ordförande Nicklas Salmin. Vi bjuder på enkel soppa och tilltugg.  

11 juni kl 11-15: Bakluckeloppis på fabriksgården.
Fynda prylar och ge oanvända föremål nytt liv! Kafé Smedjan och museet är extraöppet under hela loppisen.
Vill du boka plats? Platsen kostar 100 kr, vill du hyra ett bord också blir det 150 kr för hela paketet. Boka din plats genom Micke tel 073-140 91 16 efter kl 17 på dagarna. Arr KulFabriken/Pythagoras Vänner

 12 juli kl 18.00: Pythagoras Roots. 
Årets upplaga av musikfestivalen Pythagoras Roots bjuder på fantastiskt fina band och inleds med två band från Norrtälje – Shelter Boys och Sixpack Holiday. Nästa artist, Kassi Valazza från Portland, Oregon, bjuder på musik som berättar historier från mörka vilda västern med sin vackra country med psykedeliska influenser. Kvällen avslutas med stjärnskottet på americanahimlen Jesper Lindell & His Band. Jesper och hans musik har beskrivits som en Van Morrison backad av The Band. Under kvällen säljer Happy Shitty Day mat, öl och vin.
Insläpp från 18.00. Biljettköp på tickster. Samarr KulFabriken och Rootsy Music. 

10 augusti kl 18: ”Den inbillade sjuke” med Kulleteatern. 
Duktiga Kulleteatern spelar sommarteater i 1600-talskostym med Moliéres klassiker ”Den inbillade sjuke” på fabriksgården. Det är en klassisk komedi om familjelivets och hypokondrins glädjeämnen i färgsprakande farstempo. Biljetter förköps på kulleteatern.se eller köps på plats.

25 och 26 augusti: Månegarm Open Air. 
Under helgen byter museet skepnad och blir plats för musikfestivalen Månegarm Open Air. Mer information om festivalen finns på www.manegarmopenair.se. Biljetter säljs på tickster. Arr: Månegarm.

9 september kl 11.00-15.00: Pythagorasdagen.  
Hela Pythagoras lever upp och gårdsplanen fylls med aktivitet. Tändkulemotorer dunkar i alla hörn och i vaktmästarbostaden finns vaktmästarfrun på plats. Kafé Smedjan serverar som vanligt gott fika. Entréavgift. Arr: Pythagoras Vänner.

25 oktober kl 16- ca 20: Gammalt blir som nytt! Ett reparationskafé. Har du trasiga saker hemma som du inte vet hur du ska laga eller kanske saknar verktyg till? Cykel, brödrost eller något annat? Har du vintageplagg som du inte vet hur du ska sköta eller fläckar som inte går bort? Kanske har ditt favoritporslin gått sönder och du vill laga det som i Japan, där man istället för att dölja en skada lyfter fram den genom kintsugi-metoden? På reparationskaféet finns ”jourhavande reparationsrådgivare” som kan ge goda råd och vägledning, verktyg och symaskin att låna på platsen. Kaféets besökare hjälper också varandra med tips och trix. I kaféet finns kaffe, té och godsaker. Det är roligt, ekonomiskt, kreativt och klimatmässigt hållbart att ta tillvara på sina saker och ge dem nytt liv! Fri entré.

Vi har förlagt reparationskaféet under Norrtälje Naturskyddsförenings Klimatgrupps klimatvecka för att vara med och uppmärksamma hållbarhetsfrågor extra. Läs mer om klimatgruppens program Från ord till handling på deras hemsida.

31 oktober och 1 november kl 11-12: Höstlovsexperiment: Magi eller vetenskap? Gör något kul under höstlovet! Vi experimenterar, diskuterar och pysslar tillsammans. Passar nyfikna barn ca 6-12 år. Pris: 100 kr, inklusive entré till museet. Föranmälan till info@pythagorasmuseum.se Uppge till vilket datum du anmäler barnet/barnen, antal anmälda barn samt namn och telefonnummer på ansvarig vuxen. Begränsat antal platser. Välkomna!

31 oktober-4 november kl 12-16: Höstlovsöppet på museet! Kom och lek i Barnens Pythagoras, gå på spökjakt i museet och fika en stund i Kafé Smedjan. Entré vuxna 110 kr, pensionärer och studenter 100 kr, barn som har fyllt 4 år 70 kr.

25 november kl 12- ca 15: Gammalt blir som nytt! Ett reparationskafé. Har du trasiga saker hemma som du inte vet hur du ska laga eller kanske saknar verktyg till? Cykel, brödrost eller något annat? Har du vintageplagg som du inte vet hur du ska sköta eller fläckar som inte går bort? Kanske har ditt favoritporslin gått sönder och du vill laga det som i Japan, där man istället för att dölja en skada lyfter fram den genom kintsugi-metoden? På reparationskaféet finns ”jourhavande reparationsrådgivare” som kan ge goda råd och vägledning, verktyg och symaskin att låna på platsen. Kaféets besökare hjälper också varandra med tips och trix. I kaféet finns kaffe, té och godsaker. Det är roligt, ekonomiskt, kreativt och klimatmässigt hållbart att ta tillvara på sina saker och ge dem nytt liv! Fri entré.

Pepparkakshustävling! Tema: Mitt favorithus.  Det är äntligen dags att komma i julstämning med doft av kanel, nejlika och ingefära. Var med i vår pepparkakshustävling! Under julmarknaden den 10 december ställer vi ut alla tävlingsbidrag och besökarna får rösta på det som tilltalar dem mest. Baka ett eget hus eller skapa med familjen, skolan eller kompisar. Vi ser fram emot bidrag från både stora och små! Fina priser utlovas. Det är bara att kavla upp ärmarna och börja baka!
Låt kreativiteten flöda men tänk på att:
– Allt material ska vara ätbart
– Maxmått: B40 cm, H40 cm, D40 cm
– Huset monteras på en bottenplatta max 40 cm*40 cm
INLÄMNING perioden 4-7 december mellan kl 12-16 (eller e ök men senast 7 december). Mejla gärna info@pythagorasmuseum.se eller ring 0176-100 50 och meddela i förväg att du kommer och lämnar ditt hus.

10 december kl 11-15: Julmarknad.  
Vår uppskattade och annorlunda julmarknad äger rum den andra advent. Bland maskiner och motorer inne i fabriken kan besökarna botanisera bland lokalt producerat livsmedel, rökt fisk, stickat, träslöjd, luffarslöjd, smycken, böcker, fårskinn, granrishantverk och mycket mera! Under dagen kan barnen lämna önskelista till tomten (och ett tursamt barn kan vinna en önskad julklapp som skickas hem så småningom). På gården kan du se en smed i arbete, sitta en stund vid brinnande eldkorgar, köpa varmkorv och brända mandlar. Arbetarhemmet sjuder av liv då det lagas något gott på spisen av arbetarfrun. I det gamla affärskontoret kan du titta på tävlingsbidragen i vår pepparkakshustävling och rösta på din favorit. Och inte minst: våra efterfrågade köttbullemackor och annat gott fikabröd finns förstås i charmiga Kafé Smedjan. Välkomna!