Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Register / liggare

Liggare är en gammaldags arkivterm. Det betyder en slags register som avser en viss typ av anmärkningar och har förts successivt. Diarier skiljer sig från liggare i det att man i liggaren bara skriver en speciell typ av händelser. I ett diarium samlar man in allt som kommer eller går. Typiska liggare är exempelvis gästböcker.

Registren öppnar upp en sökingång som baserar sig på en logisk ordning, till exempel efter alfabetisk ordning eller efter ort, land, typ eller nummer. Register kan vara sökingångar till nästan vilken del av arkivet som helst, såväl information om produkter, personal eller kunder som fotografier, ritningar eller korrespondens.

Registren kan ha gjorts antingen under den verksamma tiden eller efteråt. Det är vanligt att till exempel fotoregister upprättas först efteråt, när man upptäcker att fotografierna verkligen har ett historiskt värde och att någon måste ordna dem innan allt faller i glömska.

Motorregistret är en av Pythagoras-arkivets mest efterfrågade delar. Det är ett digitalt register, där man kan slå upp varje motor som har tillverkats på Pythagoras. Registret byggs på så kallade motorprovsböcker, som har upprättats vid slutbesiktigandet av färdiga motorer. Här får man teknisk information om motorn, och får veta vem som köpte motorn. På vissa blad finns information om flera ägare och tekniska förändringar.

0376 Folke Karlsson

Det enklaste sättet att hitta en motor i motorregistret är att leta efter motornumret. Då kan man bara slå upp motorn, och där finns uppgifterna.Vi vet att mannen, som vinkar här i bilden, heter Karlsson. Han byggde denna båt ca 1920 och installerade Pythagorasmotor i den. Motorn kostade 800 kronor. Här färdas Karlsson med sin bror och sin vän Jansson och med familjen Wall någonstans i Norrtäljetrakten.

Vi vet att mannen, som vinkar här i bilden, heter Karlsson. Han byggde denna båt ca 1920 och installerade Pythagorasmotor i den. Motorn kostade 800 kronor. Här färdas Karlsson med sin bror och sin vän Jansson och med familjen Wall någonstans i Norrtäljetrakten.

Kan vi hitta Karlssons motor i motorregistret? Först letade vi efter en som heter Karlsson som köpt en motor kring 1920. Problemet var att vi inte visste Karlssons förnamn. Det fanns visserligen några Karlssons, men de hade inte köpt 2-cylindriga motorer. Vi letade istället efter 2-cylindriga motorer och fick flera träffar på det sena 1910-talet. Vilken av dem kunde det vara då? Eftersom Karlsson bodde i Norrtäljetrakten, gissade vi att han kunde ha köpt motorn från Norrtelje järn och kol. På det sättet kan Karlssons motor vara till exempel den här: nr 1788.

motorregister_big

Orderböckerna ger information om varje tillverkad och såld motor. Provkörningsprotokollen visar hur länge motorn provkördes, på vilken olja och lite annan fakta. Dessa böcker har sammanställts till ett digitalt sökbart register. Vill du veta mer om motorregistret kan du söka här (pdf).