Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Minnen vid patronsvarven

Det här är också en svarv! Den ser lite annorlunda ut än den som jag jobbar med. Här kan man svarva stora svänghjul till exempel. Det här är den äldsta maskinen på fabriken. Den är från 1860-talet. De flesta andra maskinerna på fabriken är från sekelskiftet ungefär, det är lite olika.

Jag blir nästan lite sentimental när jag tänker tillbaka på allt jag varit med om och sett hända här. När man var ny kunde gubbarna göra hyss – ibland smörjde de handtagen på undersidan av svarven så man inte fick något grepp eller så kunde de skicka ut en i smedjan efter stora hammarklangen, in i verktygsverkstan efter ögonmåtten eller till järnaffärn för att hämta de nya amerikanska synvinklarna…. man kände sig ju bra dum när man gick på det där. Det värsta var när jag blev skickad till apoteket för att nu behövde svarvarna smörjas och då skulle jag köpa mödomsfett… Ibland vred de om näsan på en när man hade gjort nåt sattyg.

Det behövs lite hyss för att liva upp dagarna. Vi har 48 timmars arbetsvecka och jobbar från sju till tolv, då har vi en timmes rast. Sedan jobbar vi till halv fem, å på lördagen till klockan ett. Vi börjar semestern efter midsommar och dagen före midsommar slår alltid Jösse, ja, det är så vi kallar direktör’n, ingenjör Edvin Jönsson heter han, då slår han av strömmen klockan nio och så får vi städa och sen går vi ut och bryter lövruskor och lövar maskinerna. Sen går vi hem, men Jösse stämplar ut åt oss halv fem. Han bjuder på det. Snart är det midsommar, det ska bli prima att få lite ledigt.

tändkuledunk från generatorrummet . Hör ni att det är ett förfärligt oljud i rummet där borta, det med svarta och vita kakelplattor på golvet? Om ni går in genom dörren så ser ni en stor tändkulemotor på 40 hästar. En generator är kopplad till motorn, den ser nästan ut som en stor dynamo till ett cykellyse! Vi kan alltså producera egen el i generatorn när vi behöver. dunket tilltar i styrka Kom så går vi in och tittar! Den stora tanken ni ser är en tryckluftstank, man måste nämligen starta den här motorn med hjälp av tryckluft. Och så finns det en kompressor som…. och ännu mer när ”dörren in till rummet öppnas”  då dränks rösten i bullret