Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Mediaklipp

Pythagoras industrimuseum dyker ofta upp i olika sammanhang. Här samlar vi klipp där Pythagoras är med på olika sätt. Har du läst en artikel, sett eller hört något om museet som inte finns med i den här sammanställningen? Tipsa oss gärna!

DANS OCH MUSIK:

Månegarm Open Air 2022.
Ibland byter museet skepnad och blir musikfestivalområde. Norrtäljes stolthet Månegarm arrangerar musikfestival på Pythagoras på somrarna. Här är ett smakprov från festivalen år 2022.

”Demon Seed
Artisten Doug Seegers spelade in videon till en av sina låtar i fabriken.

Ett roslaget möte”
En tändkulemotor kan användas till många saker. I serien ”Ett Roslaget möte” besöker Jens Engelbrecht och och Gustav olika platser i Roslagen. På Pythagoras jammar de med museets stolthet, tändkulemotorn FRAM 8 hkr.

”The Cities Inside Us”
Dansgruppen ReAct! dansade bland maskinerna på fabriken. Här är filmens trailer.

Musik på fabrik
När besökare på museet får feeling av tändkuledunket och tar fram handklaveret uppstår ljuv musik.

TV, FILMAT OCH RADIO:

”Konsten att tillverka en tändkulemotor”
Vi har spelat in en egen film om hur tillverkningen av tändkulemotorn går till. När kulan är röd så far vi!

Besök från Region Stockholm
Under år 2023 fick Pythagoras industrimuseum verksamhetsbidrag från Region Stockholm En sommardag besökte de museet för att titta närmare på verksamheten här.

Pythagoras industrimuseum, ett av Sveriges industrihistoriska arv
På SVT play finns en spännande serie att titta på där 12 svenska industriminnen presenteras. Ett avsnitt handlar om Pythagoras industrimuseum. Passa gärna på att titta på de andra 11 avsnitten också – det finns många fantastiska platser att upptäcka.

Besök från kungahuset på museet
När Norrtälje fyllde 400 år som stad år 2022 var kronprinsessan Victoria med och firade. Självklart besökte hon Pythagoras industrimuseum också under besöket och träffade bl a Östen Runelind, som en gång var med och räddade fabriken från rivning.

På upptäcktsfärd i Uppland med Bolin & Thurfjell
P1 Kultur lunchspecial den 13 maj år 2021 bjuder på en upptäcktsfärd genom Upplands pärlband av sevärdheter. Ciceroner är Gunnar Bolin & Karsten Thurfjell. De besökte bl a oss på Pythagoras industrimuseum. Om du har lyssnat på Danföredan-avsnittet från den 23 december 2020 känner du igen det mesta – men inte allt. Historien om Pythagoras börjar 27,34 min in i programmet.

Danföredan med Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell
Den 23 december 2020 besökte Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell olika platser under nedräkningen inför julafton. På Pythagoras industrimuseum guidas de runt av museichefen Erika Grann. Börja lyssna 2,00,46 minuter in i programmet om du inte har tid att lyssna på allt utan bara vill höra historien om Pythagoras.