Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Kontoret (Jönsson berättar)

-Stig på! Kom in, kom…

Vad kan jag hjälpa Er med? Är Ni kanske intresserad av att köpa en råoljemotor? Då är ni klok. Jag har jobbat här på firman sedan 1923, då var jag visserligen konstruktör och inte direktör, men jag kan nog säga att vi aldrig har gjort så bra motorer som vi gör nu, jag törs påstå att det är världens bästa motor….

Jag kan försäkra er att vi har nöjda kunder både här i Sverige och i utlandet. Vi har reklambroschyrer på flera språk, det är viktigt att marknadsföra sig. Nyss fick jag en beställning på motorer som ska skickas till Argentina. Där heter den Motores a aceite pesado – man snappar ju upp lite här och där. Våra kunder i Frankrike säger Le moteur á tete chaude– det betyder motorn med det varma huvudet – och i Tyskland säger de Gluhkopfmotoren, glödhuvudmotorn, visst är det intressant?

Visst finns det intressanta maskiner här inne också och inte bara ute i fabriken? Ja, särskilt vår kopiator brukar röna stort intresse, det är maskinen med alla lysrör som står därnere i hörnet. Den är bra att ha. Vi låter ju alltid originalritningarna stanna på kontoret och så gör vi kopior av dem till arbetarna som de kan ha vid sina maskiner. Blåkopior kallas de. Dem brukar vi klistra upp på kartong och så lackar vi dem så att de ska hålla mot olja och smuts ute i fabriken. Innan vi hade den här kopieringsapparaten använde vi solen som ljuskälla när vi kopierade. Tänk så krångligt det var då! Då fick vi lägga ritningen i söderfönstret härinne på kontoret så att den låg länge och exponerades av solen. Det var till och med så att vi fick klättra ut på taket och lägga ritningar i ränndalarna för att kopiera dem i tillräckligt solljus! Fast då var jag yngre och några kilo lättare.

Ta med en prislista och fundera på vilken motor ni vill ha. Om ni har ont om pengar kan ni få den på kredit, det brukar vi ordna. Jag tar en kreditupplysning på er och efter det kan affären gå igenom. När motorn är klar skickar vi den med järnväg till er, vi brukar lasta på Roslagsbanan som ju går här från Norrtälje. Eller kanske passar båttransport från hamnen bäst i Ert fall, jag ska undersöka saken.