Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Filmer ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”

Museet består av en fabriksmiljö som är oförändrad sedan verksamheten var i drift. Här finns maskiner och motorer som står kvar på sina ursprungliga platser. Men det är förstås inte helt enkelt att veta vilka maskinerna är och vad de användes till. Därför har vi spelat in tio kortfilmer som presenterar några av de makalösa maskiner och manicker som finns i fabriken. Vi hoppas att de kan vara till hjälp som guidning under besöket. Det finns kartor att låna på museet för att hitta rätt plats för de olika filmerna. Låna en karta i Kafé Smedjan och titta på filmerna i din smartphone eller platta. Och har du inte möjlighet att besöka museet just nu så kan ju filmerna vara till glädje ändå.

Del 1/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Tändkulemotorns skötsel och drift. Tändkulemotorn Fram 8 hkr är tillverkad på Motorfabriken Pythagoras i Norrtälje år 1914.

Del 2/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Henrik Skärblom berättar om några av fabrikens svarvar, uppmontering och svarvning av en vevaxel.

Del 3/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Henrik Skärblom berättar om hur fabrikens patronsvarv, samt svarvning av en sotlucka till ånglok.

Del 4/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Henrik Skärblom berättar om fabrikens två svarvar med låg bädd.

Del 5/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Bengt Friberg berättar om hur viktig planskivan var med dess absoluta nollpunkt, och den långa processen när skivan skulle tillverkas i fabrikens sidobordshyvel.

Del 3/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Henrik Skärblom berättar om hur fabrikens patronsvarv, samt svarvning av en sotlucka till ånglok.

Del 7/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Henrik Skärblom berättar om den gamla eltavlan som används för att ställa om till fabrikens egenproducerade el.

Del 8/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: några verktyg. Under fabrikens produktiva år användes många olika specialverktyg, tolkar m m, för att kunna tillverka tändkulemotorer. Idag finns de flesta föremålen kvar och verktygsverkstan är en del av Pythagoras industrimuseum.

Del 9/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Henrik Skärblom berättar om den gamla radialborrens funktioner och ändamål.

Del 10/10 ”Pythagoras makalösa maskiner och manicker”: Bengt Friberg berättar om Pythagoras industrimuseums pärla, 40 hkr tändkulemotor med generator, som fortfarande kan försörja fabriken med el.