Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Station 1 – Praktisk information

Hej och välkomna till Pythagoras industrimuseum! Med den här audioguiden tar du dig enkelt omkring på egen hand på fabriksområdet. På kartan ser du på vilka platser du kan få mer information när du går runt med den här guiden.

Det finns flera olika stationer att stanna till vid och ta del av berättelser om fabriken. Du väljer själv hur många du är intresserad av.

Museet är en gammal fabrik som står kvar i orört skick. Den är därför inte alltid helt anpassad till visningsverksamhet. Det finns höga, omärkta trösklar och lösa saker som man kan snubbla på. Maskinerna är oljiga och smutsiga. Var därför extra uppmärksam inne i fabriken och se efter barnen!

Att allt finns kvar på detta sätt, i denna fantastiska, levande miljö, ställer på flera sätt extra stora krav på våra besökare. Här finns inga fastlimmade verktyg, skyddande montrar eller annat tillrättalagt. Vi har stor tilltro till våra besökare och litar på att inget försvinner härifrån utan att alla visar hänsyn till denna unika miljö. Då kan museet fortsätta att vara öppet på detta sätt och vara tillgängligt för alla!

Under rundturen kommer du att få en inblick i livet på och omkring fabriken. Du guidas runt av en svavare Jansson, men kommer även att träffa på en arborrare, en direktör och en vaktmästarfru. Mycket av det som berättas under rundturen bygger på intervjuer, som gjorts under nästan 30 år, med olika personer som arbetat eller bott på Pythagoras när fabriken var i drift. Det är alltså människornas egna berättelser du möter. Välkommen in i en svunnen tid, till en dag strax efter slutet på andra världskriget. Det är den 10 maj 1945…