Vi ses på Pythagoras! Ett museum med mera.

Ämnesordnade handlingar

Ämnesordnade handlingar är företagsarkivets ”bra å ha” låda. Det finns inga bestämmelser som styr den här serien, så den kan användas lite som man vill. Ofta hittar man en riktig guldgruva, som belyser företagets historia från olika vinklar.

I Pythagorasarkivets F-serie hittar man viktiga handlingar som berättar om verksamhetens juridiska förutsättningar: avtal och kontrakt, fastighets- och lånehandlingar, patenthandlingar osv. Här finns även försäkringshandlingar, garantier och betyg från Pythagorasmotorernas användare samt teknisk dokumentation.

avloningslista1940_big

Här finns det plats även för den vanlige verkstadsarbetaren som inte syns så mycket på andra ställen i arkivet. Man har bevarat arbetsintyg till arbetare från 1915 till 1967, alltså över 50 års tid. Därtill finns det olika handlingar angående inspektioner på arbetsplatsen. De individuella arbetarna hittar man till exempel från två bevarade arbetsböcker för minderåriga arbetare och personliga timhäften. Tidböcker, där man följde arbetarnas tid i produktivt eller icke produktivt arbete, fylldes minutiöst på 1930-talet och berättar om taylorismens inträde i lilla Norrtälje.

Här ser man en avlöningslista. På Pythagoras fanns då bara ett 20-tal anställda. Varje anställd hade ett anställningsnummer, som följde med hela den tiden som man jobbade på företaget. Anställda blev identifierade genom sitt anställningsnummer, Till exempel i timböcker stod aldrig något namn, utan endast anställningsnummer.

0168 Arbetare 1938

Pythagoras verkstadsarbetare tar en välbehövlig paus på fabriksgården någon gång under 1938. På bilden finns förmodligen flera av samma män som på avlöningslistan på bilden till vänster. Men vem är vem?