En gång i tiden var Motorfabriken Pythagoras en levande fabrik. Idag är fabriken bevarad precis som den var och visar en autentisk fabriksmiljö. Man kan därför faktiskt säga att hela Pythagoras Industrimuseum är en samling. Tillsammans med byggnaderna utgör de istället själva museet och visar en levande historia.

Det finns många spännande saker i gömmorna, till exempel ett fantastisk rikt företagsarkiv, som ger en unik inblick i företagets historia. Det finns en mängd fotografier, både historiska och samtida. Museet har också börjat samla på teknikhistorisk litteratur.

Företagets orderböcker och provkörningsprotokoll från början av 1900-talet har sammanställts i ett digitalt motorregister. Där för vi även in nytillkomna uppgifter om Pythagorasmotorer och deras aktuella ägare.

Motorregistret

Hemsidans motorregister är en miniversion av det stora registret, som med sina 19 kolumner är svår att överblicka och navigera i.

Arkivet

Pythagoras Motorfabriks arkiv berättar om nästan 80-års industrihistoria i en mekanisk verkstad – från 1898 ända till 1979.

Bibliotek

Museet har i blygsam omfattning börjat samla på referenslitteratur som handlar om framförallt teknikhistoria och industrialism.